Over Reinoud van Rooij


Wat wil ik?
Mensen nieuwe inzichten en vaardigheden verschaffen waarmee ze hun communicatie concreet kunnen verbeteren zodat ze beter bereiken wat ze echt willen, dat is wat ik wil. Daarbij wil ik graag bijdragen aan de Sustainable Develepment Goals/SDG'. Kort gezegd zijn de SDG's het urgente todo-lijstje van de wereld. Daarom werk ik het liefst voor opdrachtgevers, die ook concreet de wereld een mooiere plek willen maken. Om dit te bereiken, geef ik sinds 2002 XXL-workshops en trainingen op het gebied van communicatie en presentatie. De afgelopen jaren zijn zo al duizenden mensen getraind en gecoacht om hun doelen beter te bereiken, om goede ideeën te presenteren en meer uit het leven te halen. Ik ben gedreven en in staat om complexe problematiek op een eenvoudige en entertainende manier uit te leggen.

Presentatieboek BOEIEN!Reinoud van Rooij

 

  Mijn aanpak is enthousiast, praktisch en no-nonsense, en zowel proces- als resultaatgericht. In 2012 heb ik het presentatieboek BOEIEN! geschreven over het geven van boeiende presentaties. Dit boek heeft 2 jaar in de top 5 van best verkochte management-eboeken bij bol.com gestaan en heeft de 'evergreen-status' bij managementboek.nl.

Werk- en kennisgebied
Mijn werk- en kennisgebied omvat onder andere:
 • ACT (Acceptance and Commitment Therapy, level I gecertificeerd)
 • Deep Democracy (level I, II, en III gecertificeerd)
 • RET (Rationeel Emotieve Therapie, gecertificeerd)
 • MBTI (Myers-Briggs persoonlijkheidstypering, gecertificeerd)
 • Didactisch Model van Karin de Galan
 • TGI (Thematisch gecentreerde Interactie)
 • NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren, gecertificeerd)
 • 'Eigen Kracht' probleemoplossingssystematiek voor gezinnen en groepen (gecertifioeerd)
 • Persoonsgericht trainen
 • Ervaringsgericht leren
 • Mediation (gecertificeerd)
 • Improvisatietheater
Ik heb Hydrologie en Tropische Cultuurtechniek gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen en heb me beziggehouden met civiele projecten in ontwikkelingslanden. Ook heb ik gewerkt als projectmanager watermanagement bij Fugro Ingenieursbureau, en ben ik IT-projectleider geweest bij Rijkswaterstaat. Na deze 'technische jaren' groeide de drang om mijn interesse in mensen en hun drijfveren meer vorm te geven. Daarom heb ik in 2002 het roer omgegooid en ben ik me gaan ontwikkelen als trainer. Na een beroepsopleiding tot trainer bij Van Harte & Lingsma, een 'train de trainers'-training bij De Galan, de School voor Training, een RET-opleiding bij Schouten & Nelissen en een NLP-practioners opleiding bij IEP heb ik vijf jaar lang als trainer gewerkt bij trainingsbureau VIStrainingen. Sinds 2009 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Reinoud van Rooij Trainingen (eerste naam Hè-Hé Trainingen). Ik ben geboren in 1968, ben getrouwd met Marihuela Belt en heb drie prachtige dochters.

Opleidingen

De volgende trainingen en opleidingen zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mij:

 • ACT (Acceptance and Commitment Therapy (level I gecertificeerd)

 • De ACT is een relatief nieuwe stroming in de gedragstheraphie. Kern van de ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. Met ACT word je geleerd je te richten op zaken die je op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over je ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Deel 1 van de ACT training heb ik bij het instituut van Russ Harris gevolgd. Hij is één van de grondleggers.

 • Deep Democracy level I, II en II

 • Deze training heb ik gevolgd bij Jitske Karmer. Deep Democracy gaat over duurzame besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Zo voorkom je weerstand bij je werknemers. Deep democary gaat ervan uit dat krachtige besluiten ontstaan door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren.

 • VIStrainingen

 • Voor dit inspirerende trainingsbureau heb ik vijf jaar gewerkt. VIStrainingen is gespecialiseerd in het geven van effectieve persoonsgerichte trainingen op het gebied van communicatie en leidinggeven in de MBO-markt. In deze vijf jaar heb ik alle mogelijkheden gekregen om mij als trainer te ontwikkelen. Het bureau wordt geleid door Tica Peeman, die bekend is van de boeken 'I Trust you' en 'Heb Lef, durf te veranderen'.

 • Beroepsopleiding Persoonsgericht trainen van Van Harte & Lingsma

 • In deze intensieve trainersopleiding heb ik veel geleerd over persoonsgericht trainen. Zowel over mijzelf: mijn eigen neigingen, valkuilen en kracht als over achterliggende theoretische concepten zoals Thematisch Gecentreerde Interactie.

 • Gecertificeerde NLP Practioners opleiding bij Instituut voor Eclectische Psychologie/IEP

 • In deze NLP opleiding van een jaar heb ik heldere en krachtige coachingsvaardigheden geleerd. Zeer goede en gedegen opleiding

 • School voor training Karin de Galan

 • Geweldige training waar ik heb geleerd hoe effectief en didactisch gedrag in te trainen.

 • Gecertificeerde RET opleiding bij Schouten en Nelissen

 • Een zeer bruikbare en concrete stroming in de cognitieve gedrags therapie. Hier heb ik geleerd wat het effect van je denken en doen op je emotie is en hoe je als therapeut mensen effectief kan helpen om zelf het leven dragelijker en relaxter te maken.

 • Eigen Kracht Opleiding

 • Problemen binnen het gezin worden met deze aanpak op effectieve nieuwe manier aangepakt. Haal bekenden en familie bij het probleem en laat hen zelf het probleem oplossen. Mijn taak is om de mensen bij elkaar te brengen en te zorgen dat ze allen de juiste informatie krijgen om het probleem te kunnen oplossen.

 • Mediation Van Hans van der Hoeven en Hans Loots

 • In deze intensieve training heb ik belangrijke inzichten opgedaan over hoe conflicten ontstaan, hoe ze geneigd zijn te blijven bestaan en hoe de methode van mediation gebruikt kan worden om ze op te lossen.

 • Theatersportvereniging De Kandidaten

 • Tijdens de trainingen en de optredens in het Korzo theater met theatersportvereniging De Kandidaten heb ik geleerd risico's nemen, in het moment te staan en met een lach ten te onder gaan. Ook gebruik ik oefeningen in mijn trainingen die gebaseerd zijn op theatersportprincipes.

 • Kleinkunst opleiding / Malinca Verwiel

 • In deze inspirerende opleiding heb ik ervaren wat de kracht van humor is, heb ik grenzen verkend en risico's genomen.  Wanneer zijn trainingen effectief?
  Nutteloos! Dat heb ik vaak gehoord over communicatietrainingen. We nemen nog drankje en een hapje en de volgende dag is het weer business as usual. Helaas is dit maar al te vaak waar. Alleen een training volgen heeft ook betrekkelijk weinig zin. Mensen binnen organisaties veranderen hun gedrag pas onder bepaalde strikte voorwaarden. Als daar niet aan voldaan wordt, is veel geld weggegooid.

  Vier belangrijke voorwaarden voor gedragsverandering van medewerkers

  gedragsverandering (31K)

  Als eerste moet de medewerker het nut van de verandering inzien. We veranderen niet voor de baas. Als tweede moet een medewerker weten hoe hij dat moet doen. Snappen wat het effect is van wat hij doet en hoe hij dat anders kan doen. Als derde is het voorbeeldgedrag van de leidinggevende cruciaal. "Dames en heren we moeten klantvriendelijker worden, maar de parkeerplaatsen van de directie blijven netjes bij de ingang, want anders moeten we zo ver lopen". Medewerkers kijken naar wat leidinggevenden doen en niet naar wat ze zeggen. Als vierde punt is het essentieel dat het nieuwe gedrag ook beloond wordt en het oude gedrag ontmoedigd (dit is een mooi woord voor 'bestraft'). "Mannen we moeten méér gaan samenwerken en luister goed, wie de meeste winst maakt, mag naar Curaçao dit jaar". Een mooi voorbeeld van hoe het nieuwe gedrag meteen de kop in wordt gedrukt.

  Opzet van de training
  Stel dat aan al deze punten wordt goed en zorgvuldig aandacht wordt besteed, dan valt er nog heel wat te doen aan de training zelf. Een goede training zorgt voor afwisseling in theorie, oefenen en zelfreflectie. Daarnaast is het belangrijk dat de training dicht bij de werkvloer staat. Dat deelnemers direct herkennen waar het over gaat. Ook is herhaling een krachtig middel. Daarom zijn de trainingen bij Reinoud van Rooij-Trainingen altijd bij de opdrachtgever zelf, bestaan ze uit korte maar meerdere sessies, met veel herhaling en wordt aandacht besteed aan het concreet trainen van vaardigheden. Zodra medewerkers het idee hebben dat ze het daadwerkelijk anders kunnen doen, is de kans groot dat ze het ook anders gaan doen.

  Anderen over Reinoud