Psychologie over 'Workshop 'Wat wil ik?'

cover-ps-sml (4K) Auteur: Edwin Oden
Datum: oktober 2004

Redacteur Edwin Oden deed een cursus 'Wat wil ik?'

Creëer je eigen overtuiging!
Edwin Oden

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Wie? Edwin Oden Wat? Workshop 'Wat wil ik?' Waar? Hè Hé Trainingen voor persoonlijke ontwikkeling, www.he-he.nl, Cursusleider: Reinoud van Rooij

Ik schrik me meteen al te pletter. Koud ben ik binnen of trainer Reinoud vraagt ons, veertien cursisten, elkaar de nek te masseren, terwijl uit de boxen rustgevende muziek klinkt. 'Vind je dit gek?' roept hij vrolijk. 'Klopt! Is het ook. Ga maar gewoon door.' Gelach alom.

Er zullen vandaag veel meer aanrakingen volgen. Ik ben niet zo aanrakerig opgevoed en voel me er hoogst ongemakkelijk bij, maar toch zet ik mezelf er maar toe. Reinoud heeft immers gezegd: 'Doe helemaal mee, anders heb je niks aan deze cursus. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Neem RISICO!' Reinoud beweert dat het écht mogelijk is onze vastgeroeste patronen te doorbreken en te doen wat we diep van binnen het liefste willen. Zowel zakelijk als privé.

Hij tekent een hart met het woord 'ik' erin. 'Dat is degene die jij echt bent.' Vervolgens tekent hij er een grote cirkel omheen, met daarin: 'lichamelijke gewaarwordingen', 'gedachten' en 'gevoelens'. 'Die drie dingen, dat ben jij níét', zegt Reinoud. 'Je hébt ze alleen maar. Je kunt zelf kiezen hoe je reageert op die gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen.' Hij noemt een voorbeeld: als je boos bent op je partner, ligt het aan jezelf hoe je reageert op je woede. 'Wat je écht wilt, is verbondenheid. Helpt het om dan te gaan schelden of weg te lopen? Nee. Kies er dus voor om je partner te omhelzen.'

Ook negatieve overtuigingen helpen ons niet verder, benadrukt Reinoud. 'Als je denkt: "Mensen zijn niet te vertrouwen,- zullen anderen dit aan je zien en je ook zo behandelen. Je creëert altijd je eigen overtuiging.'

Hij wil ons 'losmaken', opdat we ons hart laten spreken - die echte kern die verscholen ligt achter alle stoorzenders. Dus krijgen we 's ochtends om kwart over tien de opdracht 'helemaal uit ons dak' te gaan op Jennifer Lopez' Let's get loud, dat Reinoud knetterhard heeft gezet. 'Laat maar komen wat er komt!' roept hij. Ik spring en dans erop los, maar het voelt ook stom om op commando te dansen. Als we bij een andere oefening tien minuten met onze ogen dicht tastend door de zaal lopen, hoor ik gesnik. Stiekem til ik een ooglid op: een cursiste staat huilend in iemands armen. Ik heb niet zo'n zin in dit soort aanrakingen, maar als Reinoud 'neem risico, neem risico!' begint te roepen, pak ik een hand vast en begin ik met de eigenaar van die hand een blij maar melig dansje. Vrolijk contact, is dat dan wat ik wil?

Maar wat wil ik nou écht? In tweetallen stellen we elkaar die vraag minutenlang. Telkens moeten we zeggen wat we op dat moment denken. Behoorlijk lastig, vind ik. Na vijftien seconden ben ik al klaar: ik wil verbonden zijn met mijn vrienden, goed zijn voor mijn familie, kwaliteitsartikelen schrijven, mezelf ontwikkelen, verre reizen maken. Allemaal dingen die ik al wist, maar alla, het is goed om je er weer eens bewust van te worden.

Ter afsluiting stellen we onze persoonlijke 'affirmatie' vast: een positief geformuleerde gedachte die stelt dat we datgene wat we het liefste willen, echt kunnen bereiken. We moeten ons dus niet blijven focussen op de dingen waar we bang voor zijn, zegt Reinoud, want die angsten zullen ons sowieso niet helpen. Voor mij geldt dat ik zo langzamerhand toe ben aan grotere journalistieke projecten. Ik ben daar al een beetje mee begonnen, maar zou er meer energie in kunnen steken. Waarom ik dat niet doe? 'Bang dat ik het niet kan en mijn droom in duigen valt,' zeg ik. 'Geeft niet,' zegt Reinoud. 'Als een droom niet uitkomt, komt er vanzelf een andere.' Liggend op de grond krijg ik een zogeheten 'warme douche' van een medecursist. Met zijn hand op mijn schouder herhaalt hij minutenlang mijn affirmatie: 'Edwin, jij maakt met groot gemak al jouw dromen waar.' Een soort brainwash is het. Dagen later zoemt de affirmatie nog door mijn hoofd. Wat best heerlijk is. Ik geloof dat ik maar eens in actie ga komen.