Over Reinoud van RooijWat wil ik?
Mensen nieuwe inzichten verschaffen waarmee ze hun communicatie concreet kunnen verbeteren zodat ze beter bereiken wat ze echt willen, dat is wat ik wil. Om deze misse te laten slagen, geef ik sinds 2002 XXL-workshops en trainingen op het gebied van communicatie. De afgelopen jaren zijn zo al duizenden mensen getraind en gecoacht om hun doelen beter te bereiken en meer uit het leven te halen. Ik ben gedreven en in staat om complexe problematiek op een eenvoudige en entertainende manier uit te leggen. Mijn aanpak is enthousiast en no-nonsense, en zowel proces- als resultaatgericht.

Werk- en kennisgebied
Mijn werk- en kennisgebied omvat onder andere:
 • RET (Rationeel Emotieve Therapie, hierin ben ik gecertificeerd)
 • MBTI (Myers-Briggs persoonlijkheidstypering, hierin ben ik gecertificeerd)
 • Didactisch Model van Karin de Galan
 • TGI (Thematisch gecentreerde Interactie)
 • NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren, hierin ben ik gecertificeerd)
 • 'Eigen Kracht' probleemoplossingssystematiek voor gezinnen
 • Persoonsgericht trainen
 • Ervaringsgericht leren
 • Mediation (hierin ben ik gecertificeerd)
 • Improvisatietheater
Ik heb Hydrologie en Tropische Cultuurtechniek gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen en heb me beziggehouden met civiele projecten in ontwikkelingslanden. Ook heb ik gewerkt als projectmanager watermanagement bij Fugro Ingenieursbureau, en ben ik IT-projectleider geweest bij Rijkswaterstaat. Na deze 'technische jaren' groeide de drang om mijn interesse in mensen en hun drijfveren meer vorm te geven. Daarom heb ik in 2002 het roer omgegooid en ben ik me gaan ontwikkelen als trainer. Na een beroepsopleiding tot trainer bij Van Harte & Lingsma, een 'train de trainers'-training bij De Galan, de School voor Training, een RET-opleiding bij Schouten & Nelissen en een NLP-practioners opleiding bij IEP heb ik vijf jaar lang vier dagen in de week als trainer gewerkt bij trainingsbureau VIStrainingen. Daarnaast ben ik vanaf 2002 actief met mijn eigen bedrijf Reinoud van Rooij Trainingen (eerste naam Hè-Hé Trainingen), waarmee ik me richt op activiteiten om mensen te coachen hun doelen te verwezenlijken. Ik ben gedreven en in staat om complexe problematiek op een eenvoudige en entertainende manier uit te leggen. Mijn aanpak is enthousiast en no-nonsense, en zowel proces- als resultaatgericht. Ik ben geboren in 1968, ben getrouwd en heb drie dochters (1996, 1998 en 2006).

Opleidingen

De volgende trainingen en opleidingen zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mij:

 • VIStrainingen

 • Voor dit inspirerende trainingsbureau heb ik vijf jaar gewerkt. VIStrainingen is gespecialiseerd in het geven van effectieve persoonsgerichte trainingen op het gebied van communicatie en leidinggeven in de MBO-markt. In deze vijf jaar heb ik alle mogelijkheden gekregen om mij als trainer te ontwikkelen. Het bureau wordt geleid door Tica Peeman, die bekend is van de boeken 'I Trust you' en 'Heb Lef, durf te veranderen'.

 • Beroepsopleiding Persoonsgericht trainen van Van Harte & Lingsma

 • In deze intensieve trainersopleiding heb ik veel geleerd over persoonsgericht trainen. Zowel over mijzelf: mijn eigen neigingen, valkuilen en kracht als over achterliggende theoretische concepten zoals Thematisch Gecentreerde Interactie.

 • Gecertificeerde NLP Practioners opleiding bij Instituut voor Eclectische Psychologie/IEP

 • In deze NLP opleiding van een jaar heb ik heldere en krachtige coachingsvaardigheden geleerd. Zeer goede en gedegen opleiding

 • School voor training Karin de Galan

 • Geweldige training waar ik heb geleerd hoe effectief en didactisch gedrag in te trainen.

 • Gecertificeerde RET opleiding bij Schouten en Nelissen

 • Een zeer bruikbare en concrete stroming in de cognitieve gedrags therapie. Hier heb ik geleerd wat het effect van je denken en doen op je emotie is en hoe je als therapeut mensen effectief kan helpen om zelf het leven dragelijker en relaxter te maken.

 • Eigen Kracht Opleiding

 • Problemen binnen het gezin worden met deze aanpak op effectieve nieuwe manier aangepakt. Haal bekenden en familie bij het probleem en laat hen zelf het probleem oplossen. Mijn taak is om de mensen bij elkaar te brengen en te zorgen dat ze allen de juiste informatie krijgen om het probleem te kunnen oplossen.

 • Mediation Van Hans van der Hoeven en Hans Loots

 • In deze intensieve training heb ik belangrijke inzichten opgedaan over hoe conflicten ontstaan, hoe ze geneigd zijn te blijven bestaan en hoe de methode van mediation gebruikt kan worden om ze op te lossen.

 • Theatersportvereniging De Kandidaten

 • Tijdens de trainingen en de optredens in het Korzo theater met theatersportvereniging De Kandidaten heb ik geleerd risico's nemen, in het moment te staan en met een lach ten te onder gaan. Ook gebruik ik oefeningen in mijn trainingen die gebaseerd zijn op theatersportprincipes.

 • Kleinkunst opleiding / Malinca Verwiel

 • In deze inspirerende opleiding heb ik ervaren wat de kracht van humor is, heb ik grenzen verkend en risico's genomen.  Wanneer zijn trainingen effectief?
  Nutteloos! Dat heb ik vaak gehoord over communicatietrainingen. We nemen nog drankje en een hapje en de volgende dag is het weer business as usual. Helaas is dit maar al te vaak waar. Alleen een training volgen heeft ook betrekkelijk weinig zin. Mensen binnen organisaties veranderen hun gedrag pas onder bepaalde strikte voorwaarden. Als daar niet aan voldaan wordt, is veel geld weggegooid.

  Vier belangrijke voorwaarden voor gedragsverandering van medewerkers

  gedragsverandering (31K)

  Als eerste moet de medewerker het nut van de verandering inzien. We veranderen niet voor de baas. Als tweede moet een medewerker weten hoe hij dat moet doen. Snappen wat het effect is van wat hij doet en hoe hij dat anders kan doen. Als derde is het voorbeeldgedrag van de leidinggevende cruciaal. "Dames en heren we moeten klantvriendelijker worden, maar de parkeerplaatsen van de directie blijven netjes bij de ingang, want anders moeten we zo ver lopen". Medewerkers kijken naar wat leidinggevenden doen en niet naar wat ze zeggen. Als vierde punt is het essentieel dat het nieuwe gedrag ook beloond wordt en het oude gedrag ontmoedigd (dit is een mooi woord voor 'bestraft'). "Mannen we moeten méér gaan samenwerken en luister goed, wie de meeste winst maakt, mag naar Curaçao dit jaar". Een mooi voorbeeld van hoe het nieuwe gedrag meteen de kop in wordt gedrukt.

  Opzet van de training
  Stel dat aan al deze punten wordt goed en zorgvuldig aandacht wordt besteed, dan valt er nog heel wat te doen aan de training zelf. Een goede training zorgt voor afwisseling in theorie, oefenen en zelfreflectie. Daarnaast is het belangrijk dat de training dicht bij de werkvloer staat. Dat deelnemers direct herkennen waar het over gaat. Ook is herhaling een krachtig middel. Daarom zijn de trainingen bij Reinoud van Rooij-Trainingen altijd bij de opdrachtgever zelf, bestaan ze uit korte maar meerdere sessies, met veel herhaling en wordt aandacht besteed aan het concreet trainen van vaardigheden. Zodra medewerkers het idee hebben dat ze het daadwerkelijk anders kunnen doen, is de kans groot dat ze het ook anders gaan doen.  Visie: De weg van 'Doen wat je wilt'

  doen wat je wilt Openen en Verbinden
  Je hart openen en je ermee verbinden; dat is de eerste voorwaarde om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt in het leven. Wie dit niet doet, bedenkt vooral met zijn hoofd wat hij of zij wil. Probleem hierbij is dat gezocht wordt in denkconcepten die in het verleden zijn ontstaan. Deze oude denkconcepten leveren per definitie weinig nieuwe of verrassende inzichten op, ze zijn immers gebaseerd op het verleden. Bovendien loopt dit denkproces vaak aan tegen belemmerende gedachten als: 'wat vinden anderen?' of 'wat vind ik dat hoort of normaal is?'. Terwijl het er voor een zinvol leven juist om gaat om te achterhalen wat je zélf belangrijk vindt, ongeacht wat anderen zeggen. Met andere woorden: wat zijn jouw unieke waarden? De XXL-Workshop 'Wat wil ik' helpt om deze waarden te ontdekken, je ermee te verbinden en er vervolgens een concreet beeld bij te creëren.

  Wens verbeelden
  De geest heeft concrete beelden nodig om niet te gaan dwalen. Begrippen als liefde, verbinding, vrede, aardigheid, respect, integriteit, daar kan de geest niet veel mee, als ze niet concreet en zintuigelijk worden omschreven. Het begrip 'respect' bijvoorbeeld is voor onze geest te vaag. Door te omschrijven wat respect concreet inhoudt (Welke dingen doe je waaruit dat respect blijkt? Hoe zien anderen dat je respectvol omgaat met de mensen en zaken in je leven?) krijgt het begrip inhoud voor de geest. Onze geest heeft een 'camera' nodig, die de beelden verschaft bij het begrip 'respect'. Zodra deze beelden de gewenste situatie concreet maken, start het creatieproces. Door de beelden te verankeren in de geest, gaat deze onbewust op zoek naar mogelijkheden om van het beeld werkelijkheid te maken. Marinus Knoope, fysicus en bedenker van de 'Creatiespiraal', stelt dat op deze manier zelfs het universum aan het werk gezet wordt om de wens te verwezenlijken. Of dat waar is, weet ik niet. Maar het lijkt mij prima als het universum een handje helpt.

  Kiezen
  Wanneer de gewenste situatie in beelden duidelijk is geworden, is het belangrijk één tot drie concrete doelen te kiezen die bijdragen aan het verwerkelijken van de gewenste situatie. Natuurlijk zijn er vele doelen te kiezen, maar belangrijker is daadwerkelijk op pad te gaan. Eindeloos blijven twijfelen over wat de beste doelen zouden zijn, heeft weinig zin; dat blijkt vaak pas aan het eind. Een keuze maken is belangrijker dan zeker weten.

  Plannen
  Een stappenplan is een belangrijk hulpmiddel op weg naar het einddoel.
  Een stappenplan:
 • creëert een weg door de jungle en geeft vertrouwen in de haalbaarheid
 • Geeft inzicht in te verwachten moeilijkheden, zodat voorbereidingen kunnen worden getroffen.
 • Geeft overzicht, zodat duidelijk wordt welke stap wanneer moet worden genomen.
 • Vertelt de geest: Kijk, het is echt mogelijk'.


 • Beslissen
  Het vliegtuig staat klaar aan het begin van de startbaan; zo kan deze fase worden omschreven. Doel, route en het waarom van de reis zijn duidelijk. Eventuele turbulentie is in kaart gebracht, hoewel zich natuurlijk altijd onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen. Dit is het moment om te beslissen. Om op te stijgen. Om 'Ja' te zeggen tegen deze uitspraak: 'Ik beslis nu dat ik ga creëren wat ik werkelijk belangrijk vind. Ik begrijp dat tijdens deze reis gevoelens van onzekerheid, angst, twijfel, frustratie, en wanhoop onderdeel zijn van de weg. Ik laat mij leiden door mijn WENS, wat er ook gebeurt!' Is het nog te vroeg voor deze beslissing, dan is eerlijkheid naar jezelf toe belangrijk: 'Ik ben niet van plan deze reis mijn hele leven uit te stellen, maar NU is niet het moment.' Het is belangrijker dat je doet wat je je voorneemt, dan dat je een halfslachtige poging onderneemt. Dit laatste versterkt alleen maar het idee 'Zie je wel, ik kan het niet'.

  Doen - Check - Verander - Beslis - Doen
  De actiefase is begonnen. Actie haalt alle twijfel weg, die 'denken over' niet kan oplossen. In actie worden dingen gecreëerd en ervaar je dat je op weg bent. Dit ervaren is heel belangrijk; het toont aan: 'Zie je wel dat je stappen kunt maken'. Actie is de enige manier om deze ervaring te krijgen. Bekijk de reis per week. Beslis aan het begin van de week welke resultaten je aan het eind van de week wilt hebben bereikt en welke acties je daarvoor gaat ondernemen. Ga aan de slag en check onderweg of je acties effect hebben. Ja? Ga zo door. Nee? Verander de acties, probeer een nieuwe strategie. De kunst is om je energie te stoppen in het veranderen van je acties, net zo lang tot je het gewenste resultaat bereikt. Het is verleidelijk om bij tegenslag alle energie te stoppen in belemmerende gedachten en bijbehorende destructieve acties: 'Zie je wel, ik kan het niet, ik stop', 'Ook deze theorie werkt niet, ik ga maar weer een ander boek lezen', 'Ik heb gewoon geen geluk', 'Ik kan echt niet veranderen', 'Alleen mensen die wel een liefdevolle jeugd hebben gehad, kunnen dit', 'Mijn wens klopte niet, want ik voel nu niets', enzovoorts. Met andere woorden: het draait in deze fase om veranderen en volhouden. Hierbij is een stok achter de deur handig, bijvoorbeeld in de vorm van een coach.
  Wie nieuw gedrag uitprobeert en dingen in zijn leven verandert, krijgt onvermijdelijk te maken met angst. Er is dan ook lef voor nodig om nieuwe wegen te bewandelen en vertrouwde paden te verlaten. Het helpt om te beseffen dat het 'slechts' je angst is. Vaak is angst onterecht, soms is er wel degelijk aanleiding voor. De kunst is deze twee van elkaar te scheiden. Gaat het om onterechte angst, zeg dan tegen je angst: 'Bedankt voor het delen van deze informatie. Ik ga het nu toch doen.' RET, ACT en NLP-technieken of een communicatietraining kunnen hierbij helpen.

  Accepteer
  Accepteer de resultaten die je hebt. Dit is het. Deze weg is geen garantie tot succes, geen garantie tot de beste resultaten. Resultaten zijn wegwijzers die je laten zien waar je naar toe moet, ze zijn nooit een doel op zich. Het succes zit in het feit dat je bewust en actief op weg bent om te realiseren wat jij belangrijk vindt. Dat je iedere keer opnieuw kiest voor de weg die JIJ belangrijk vindt. Accepteer daarbij volledig de resultaten die dat oplevert. Uiteraard zijn resultaten die liggen in de lijn der verwachting makkelijker te accepteren dan resultaten die tegenvallen. Echter, hoe beter het lukt de resultaten te accepteren voor wat ze zijn, hoe duidelijker het wordt je volgende stap te bepalen. ACT helpt concreet bij accepteren (dit is iets anders dan wegnemen of veranderen) van allerlei vervelende gevoelens die ongetwijfeld de kop opsteken bij het bewandelen van je nieuwe pad.